Lennart Kyllesø og Kristin Langørgen Midttun (bildet) var to av et tyvetalls tillitsvalgte fra helseforetakene og apotekkjedene som var med Norges Farmaceutiske Forening (Farmaceutene) til Sverige i juni for å evaluere lønnsoppgjøret. Der fikk de en grundig gjennomgang av lønnsoppgjøret, mange faglige diskusjoner, gode muligheter til å bygge nettverk over hele landet og står nå enda bedre rustet før neste lønnsoppgjør. I tillegg fikk de et faglig interessant besøk til EUs førstelinje mot smittsomme sykdommer, ECDC, og et sosialt og hyggelig middagscruise på Mälaren.

Viktig og givende arbeid

Begge synes det er både viktig og givende å være tillitsvalgte og anbefaler alle å benytte muligheten til å teste en runde som tillitsvalgt nå når det er valg i høst.

— Jeg synes det er en viktig funksjon. Det er viktig at det er noen som faktisk gjør den jobben, og jeg synes stort sett det har vært en kjempefin jobb, smiler Midttun.

— Jeg oppfordrer egentlig flere til å bare prøve. Når det er valg nå, så må flere bare ta sjansen.

Les mer om valg av tillitsvalgte her.

God oppfølging fra foreningen

Midttun har vært tillitsvalgt i mange år, både som tillitsvalgt og hovedtillitsvalgt i Vitus og foretakstillitsvalgt, og nå plasstillitsvalgt i Sykehusapotekene i Midt-Norge. Hun understreker at det ikke er grunn til å være redd for å prøve seg som tillitsvalgt. Farmaceutene har god oppfølging av tillitsvalgte med kurs og opplæring, og de er lett å få tak i hvis det er noe den tillitsvalgte trenger hjelp med. I tillegg har foreningen i de siste årene bygget et godt nettverk for de tillitsvalgte, og Midttun føler i større grad at hun er del av en gruppe nå enn hun gjorde før.

Glad for å bli satt pris på

Selv om hun synes det er fint og viktig å være tillitsvalgt, legger hun ikke skjul på at det kan være ganske mye jobb og ansvar som hun ikke får noe direkte tilbake for. Da føles det godt å bli satt litt pris på av foreningen og medlemmene hun jobber for med lærerike og koselige turer som denne til Sverige.

— Det er en påskjønnelse for den jobben som vi har gjort. Jeg ser jo på akkurat denne her turen som det, men det er også veldig nyttig, sier hun som både får diskutert mye med andre tillitsvalgte, lært mer om hvordan arbeide til det beste for medlemmene og får faglig påfyll.

Lærerikt å være tillitsvalgt

Kyllesø har vært tillitsvalgt på Senter for psykofarmakologi ved Diakonhjemmet Sykehus siden 2019 og hovedtillitsvalgt siden 2020. Han også føler et visst ansvar for å ta vervet, spesielt siden det er en liten arbeidsplass med få farmasøyter, men det er også interessant.

— Det har vært veldig ok, og man lærer mye som tillitsvalgt, fremhever han.

— Man får også mer innsikt i hva resten av sykehuset holder på med. Det er en veldig nyttig og annen måte å skaffe seg litt oversikt og informasjon på.

Han er også med i Arbeidslivsutvalget (ALU) og synes det er interessant å få ta en aktiv del i utviklingen av Farmaceutenes arbeidslivspolitikk og øvrig policyarbeid.

Bruker mye av fritiden på å jobbe for medlemmene

Ved Diakonhjemmet har Kyllesø noe fri til tillitsvalgtarbeid, men arbeidet tar også av fritiden.

— Det er noe man gjør i tillegg til den vanlige jobben uten å få noe konkret kompensasjon for det, sier han som også setter pris på at foreningen gjør litt stas på dem i forbindelse med slike kurs og faglige turer.

— Det gjør det jo litt mer attraktivt å bli med. Det er noe annet å dra til et sted litt unna enn det er å møtes på et konferansehotell nede i Oslo sentrum eller på Gardermoen. Det er absolutt artigere å dra på et sted som det her, medgir han.

Nyttige turer

Samtidig understreker Kyllesø at turene også er lærerike og viktig for å knytte kontakt med andre tillitsvalgte og lære om hvordan de arbeider.

— Det er et fint sted å møte andre og få høre hva de andre opplever rundt årets forhandlinger og høre på hvordan andre arbeidsgivere oppfører seg. Det er absolutt nyttig i forbindelse med forberedelser, gjennomføring og praktisk tilnærming til egne lokale forhandlinger, slår han fast.

Farmaceutenes leder Birgitte Lloyd og reisefølget besøkte European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som holder til i Solna kommune like utenfor Stockholm. Foto: Tore Rasmussen Steien.Farmaceutenes leder Birgitte Lloyd og reisefølget besøkte European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) som holder til i Solna kommune like utenfor Stockholm. Foto: Tore Rasmussen Steien.

Europas førsteskanse mot nye pandemier

Tillitsvalgtturen startet med et besøk på European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). ECDC er et EU-organ som skal beskytte EUs borgere mot smittsomme sykdommer. De overvåker smittsomme sykdommer, ser på trender, vurderer faren og formidler sine funn til EU og medlemslandene.

Organisasjonen holder til i en beskjeden bygning i Solna kommune like utenfor Stockholm. Den ble opprettet i 2005, men var ganske anonym frem til 2020. Under pandemien økte antallet pressehenvendelser til ECDC fra 60 i 2019 til 2000 i 2020. Nå har de plutselig fått en helt annen status og blir lyttet til i EU. På ECDC ble de tillitsvalgte behørig mottatt av den tredagersferske direktøren, Pamela Rendi-Wagner, før de ble grundig informert om organisasjonens arbeid med antibiotikaresistens av leder ved seksjon for AMR og helsevesenrelaterte infeksjoner, Dominique Monnet, og hvordan de jobber med andre organisasjoner og land over hele verden av leder ved seksjon for europeisk og internasjonalt samarbeid, Antonis Lanaras.

Det ble også et besøk i organisasjonens Emergency Operations Centre, som nå er et rolig kontorlokale med mange tv-skjerme og to fast ansatte, men som under pandemien stort sett styrte alt arbeidet som ble gjort av organisasjonens litt over 300 ansatte.

Båttur til Drottningholm og skagenrøre

På kvelden ble deltakerne invitert til båttur med middag, hvor de ble servert skagenrøre og laks mens de nøt finværet og utsikten ombord på M/S Prins Carl Philip som går på Mälaren mellom Stockholm sentrum og Drottningholm.

— De tillitsvalgte i våre forhandlingsutvalg har brukt mye av fritiden sin til å forberede oppgjøret og har gjort en fantastisk jobb for medlemmene våre. Derfor er det fint å kunne invitere dem til å evaluere oppgjøret, og bygge opp energi før neste harde innsats, i hyggelige omgivelser, sier leder Birgitte Lloyd.

Lærerik samling: Tillitsvalgte fra Hammerfest i nord til Bergen i sør var med da Farmaceutene evaluerte lønnsoppgjøret, her med ­majestetiske Drottningholms slott i bakgrunnen. Foto: Tore Rasmussen SteienLærerik samling: Tillitsvalgte fra Hammerfest i nord til Bergen i sør var med da Farmaceutene evaluerte lønnsoppgjøret, her med ­majestetiske Drottningholms slott i bakgrunnen. Foto: Tore Rasmussen Steien

Evaluerte lønnsoppgjøret

Resten av samlingen ble brukt til å evaluere forhandlingsprosessen og resultatene, bare avbrutt av vandring og middag i Gamla stan og foredrag om hvordan SANs konserntillitsvalgte jobber av jordmor Hildegunn Enge som er konserntillitsvalgt i Helse Vest.

I og med at dette var et hovedoppgjør, har forhandlingsutvalgene jobbet med krav, og forankring i medlemsmassen, siden tidlig på høsten 2023. Forhandlingene har vært tema både på topptillitsvalgtsamlingen høsten 2023 og topptillitsvalgtsamlingen våren 2024.

— Dette hovedoppgjøret har vært grundig og systematisk forberedt, og tilbakemeldingen fra deltakerne på evalueringen er at foreningen bør fortsette langs denne aksen, sier forhandlingssjef, Jon Ole Bjørklund Whist.

Han legger til at Farmaceutene i løpet av høsten skal gjennomføre valg av tillitsvalgte på alle nivåer, og at foreningen tidlig på nyåret 2025 starter forberedelsen til hovedoppgjøret 2026.